Terug naar overzicht

Harde straf voor hackers  

De rechter in Den Haag heeft een computerkraker vorige week veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 38 dagen en een taakstraf van tweehonderdveertig uur. Daarmee is het hacken van computers in Nederland voor het eerst hard veroordeeld. 
Een tweede hacker kreeg 29 dagen gevangenisstraf en een taakstraf van honderd uur. Twee anderen kregen een taakstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 29 dagen opgelegd. Samen hadden zij in oktober een aantal overheidswebsites platgelegd, waaronder www.regering.nl. Ook de website www.geenstijl.nl bezweek die maand onder een aanval. 

Vorige week moest de Universiteit Twente vanwege een hacker haar netwerk uitschakelen. Duizend werkplekken werden tijdelijk onbruikbaar. Verder bleef de schade voor de UT beperkt. De universiteit heeft aangifte gedaan. 

De advocaat van de hackers heeft aangevoerd dat de schade aanzienlijk minder groot zou zijn geweest als de internet providers hun netwerken beter op orde hadden gehad. De rechtbank noemt dit ‘in het geheel niet relevant’ omdat de daders de aanvallen doelbewust hebben uitgevoerd.  (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?