Terug naar overzicht

Onderhandelingen cao hogescholen stukgelopen 

De vakbonden hebben de cao-onderhandelingen met de HBO-raad gestaakt. Grootste struikelblok zijn de scholingsmogelijkheden voor het personeel. De bonden beraden zich nu op acties. 

De inzet van de vakbonden was stevig: ieder personeelslid moet jaarlijks twintig uur extra scholingstijd krijgen. Onderhandelaar Arno Lammeretz van Abvakabo-FNV: ‘Die scholingseis is vooral bedoeld als tegenprestatie voor de verandering van arbeidstijden die de hogescholen voorstellen. Ze willen terug naar vijf werkdagen van acht uur.’ 
De vakbonden willen daar best over praten, mits hun scholingseis wordt ingewilligd. Lammeretz: ‘Het tegenvoorstel van de HBO-raad was twintig uur extra training voor alleen docenten en acht uur voor het ondersteunend personeel. Dat vind ik echt beschamend.’ 

De vakbonden zijn extra teleurgesteld omdat er op alle andere fronten nauwelijks tegemoetkomingen te melden zijn. ‘Wij willen bijvoorbeeld een structurele loonstijging van 1,25 procent per jaar, terwijl de HBO-raad het hield op een eenmalig extra van 0,4 procent.’ (TdO)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?