Terug naar overzicht

‘Vernielingen in Maagdenhuis werk van politie’

De actiegroep die maandagavond het Maagdenhuis zeven uur bezet hield, had de voordeur gebarricadeerd maar verder alle deuren open gelaten om vernieling te voorkomen. Volgens de bezetters heeft de politie de vernielingen veroorzaakt door deuren in te trappen.
Dat zei een van de actievoerders die dinsdagavond rond elven werd vrijgelaten. ‘We wilden een vreedzame actie en hebben dus alles gedaan om geweld te voorkomen. We zaten met zijn allen op de grond en zongen protestliedjes. De politie heeft ons naar buiten getild, en dat liep verder rustig.’
Op de website van de actievoerders (www.mhbz.nl) is te lezen dat de studenten zelfs de eigendommen van UvA-medewerkers in veiligheid hebben gebracht om maar zoveel mogelijk van de spullen in het Maagdenhuis te ontzien.

In de gevangenis ging het er minder prettig aan toe. ‘We moesten met zijn tweeën op een eenpersoonscel en werden voortdurend gewekt. De politie wilden onze namen. En we moesten tekenen voor een boete van vijfenzeventig euro voor lokaalvredebreuk. Daarbij kregen we te horen dat de vernielingen dan door de vingers zouden worden gezien. Terwijl dat het werk van de politie was. Ze gingen dwars door de deuren heen die gewoon open waren.’

De actievoerders gaan massaal een klacht indienen. ‘Temeer omdat we geen advocaat mochten spreken.’ Ongeveer honderd actievoerders zitten nog vast. Om die groep een hart onder de riem te steken, staat vanmiddag een demonstratie voor het Amsterdamse hoofdbureau van de politie op de agenda. Dinsdagmiddag was er ook al zo’n ‘lawaaidemo’. (TdO)

Bijgaande foto is in een groepscel gemaakt door fotograaf Patrick van Luijtgaarden. Doordat hij geen perskaart kon tonen werd hij met de bezetters ingesloten. Hij heeft foto’s gemaakt met handboeien om. Dat lukte door een mede-arrestant op de knop te laten drukken.
(Op de foto klikken voor vergroting.)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?