Terug naar overzicht

Nieuw examenvak: onderzoek & ontwerpen

Minister Van der Hoeven van Onderwijs heeft onderzoek & ontwerpen erkend als nieuw examenvak. Het zal de kern zijn van het zogeheten ’technasium’ voor vwo- en havo-leerlingen met aanleg voor de bètavakken. 
De leerlingen zullen werken aan grote technische projecten, alsof zij daadwerkelijk een opdrachtgever hebben. Ze moeten bijvoorbeeld een milieuvriendelijk huis ontwerpen of de uitbraak van een gevaarlijke bacterie in een ziekenhuis voorkomen. Onderzoek & ontwerpen krijgt geen centraal schriftelijk examen. Het zal de plaats innemen van een keuzevak plus het vak algemene natuurwetenschappen, dat evenmin centraal getoetst wordt.  

Het technasium is bedoeld om leerlingen te interesseren voor technische vervolgopleidingen. De stichting Technasium ontwikkelt het vak samen met vijf middelbare scholen, het hoger onderwijs en het bedrijfsleven. 

Het eindcijfer voor O&O zal waarschijnlijk afhangen van een meesterproef in het examenjaar en een portfolio dat de leerlingen vanaf het vierde jaar opbouwen. De kwaliteitswaarborging is nog in ontwikkeling, aldus de stichting. (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?