Terug naar overzicht

Rutte overweegt vetorecht voor studenten 

Staatssecretaris Rutte overweegt studenten vetorecht te geven op het inspraakreglement van universiteiten. ‘Dan heb je als studenten het ultieme machtsmiddel en kan ik het in de nieuwe wet buitengewoon kort houden.’
Dat is te lezen in een artikel in de Groene Amsterdammer die deze week in de winkels ligt. Rutte deed zijn uitspraak over de positie van de student tijdens een rondetafelgesprek dat door het opinieblad werd georganiseerd. Andere deelnemers waren UvA/HvA-voorzitter Sijbolt Noorda,  LSVb-leider Kim Toering en de Delftse student Paul Bender. Noorda zit niet op het voorstel van Rutte te wachten. ‘Als we weer strijd krijgen over bevoegdheden, rechten en blokkademogelijkheden maar je het besturen van een universiteit onmogelijk. Dat wordt een ramp!’

De kans dat de staatssecretaris gehoor geeft aan de hartenkreet van Noorda is niet groot. Hij heeft in het openbaar overleg tussen studentenbonden en ministerie al eerder laten weten dat de positie van de student in het hoger onderwijs beter moet worden geregeld. Ook de Tweede Kamer eist meer inspraak van studenten. 

Een nieuwe inspraakregeling maakt deel uit van de nieuwe wet op het hoger onderwijs (WHO) en wordt nog voor de zomer verwacht. Volgende week [20 april]  neemt Rutte er alvast een voorschot op in Utrecht. Dan gaat hij op dit punt in debat met Paul van der Heijden, rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam.  (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?