Terug naar overzicht

Sloop Tilburg begonnen

Het meest westelijke deel van het gebouw aan Professor Cobbenhagenlaan 13 in Tilburg wordt met het oog op de nieuwbouw afgebroken. Sloopbedrijf Van Liempd uit Sint Oedenrode is begonnen met het karwei.
De aula en ondergelegen personeelskamer, de voormalige sporthal en een deel van de lokalen in gang A gaan tegen de vlakte.

Tot nu toe is men vooral bezig met het strippen van de binnenkant. Daarbij wordt onder andere op een veilige manier asbest uit de kozijnen verwijderd.
Volgende week komt de eigenlijke sloop aan de beurt. Dat zal af en toe lawaai veroorzaken. Eerst wordt de aula van de rest van het gebouw ‘losgezaagd’. Vervolgens haalt een ‘happer’ het betonnen bouwwerk uit elkaar. De steen- en betonresten worden op het tererein zelf vermalen tot puingranulaat, dat onder andere als onderlaag in de wegenbouw wordt gebruikt.
Vermoedelijk is de afbraak eind mei voltooid. Dan heeft de sloper nog een klus: het graven van de bouwput, waar vervolgens de bouwer aan de slag kan.

Een van de kunstwerken ter plaatse gaat door de sloop verloren: het relief op de westelijke gevel van beeldhouwer Hans Claesen kon niet worden behouden. De dochter van de kunstenaar heeft daarmee ingestemd.
Zijn beeld ‘de wachter’ overleeft het wel: dat wordt verplaatst. (FG)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?