Terug naar overzicht

Terpstra ontloopt rode kaart

Het zou een mooie krantenfoto hebben opgeleverd: CNV-voorzitter Doekle Terpstra die van zijn eigen strijdmakkers een rode kaart krijgt bij zijn eerste optreden als voorzitter van de HBO-raad.
De protestactie was groot aangekondigd, maar gaat plotseling niet door. Niemand weet precies hoe dat komt. De vakbonden zeggen hun goede wil te tonen omdat de HBO-raad de gesprekken weer wil ‘hervatten’. Concreter dan dat is het niet.

Kan het zijn dat Doekle Terpstra zelf achter de schermen aan een paar touwtjes heeft getrokken? De actie zou immers wel heel gênant voor hem zijn geweest. Maar nee, het is slechts een ‘prettige bijkomstigheid’ dat Terpstra de kaart nu niet in ontvangst hoeft te nemen, verzekert een voorlichter van de onderwijsbond CNV. Terpstra’s persoonlijke voorlichter laat weten dat de CNV-voorzitter zich ‘niet met de afzonderlijke bonden bemoeit’ en ook ’totaal niet betrokken’ is bij de huidige acties en onderhandelingen.

De HBO-raad laat doorschemeren dat Terpstra het zelf ‘geen pas vond geven’ om de kaart in ontvangst te nemen, maar ontkent alle bemoeienis. Volgens de onderwijsbond hoorde Terpstra ‘pas afgelopen maandag’ van de actie en viel diezelfde dag de brief van de HBO-raad bij de vakbonden in de bus. Terpstra staat overal buiten.

Als Terpstra’s overtuigingen hetzelfde blijven, moet het voor de vakbeweging een fluitje van een cent zijn om een goede CAO uit het vuur te slepen, wanneer hun oude kameraad Doekle Terpstra op 1 mei begint als HBO-raadvoorzitter. Of niet soms?
Terpstra realiseert zich heel goed dat hij bij de werkgevers een andere rol heeft dan bij de werknemers, meldt de HBO-raad. En de voorlichter van de onderwijsbond CNV zegt zuinigjes: ‘Het zal even wennen zijn voor ons beiden. Hij verdedigt daar natuurlijk andere belangen dan hier.’

Kortom, de omslag van vakbondsman naar werkgever lijkt al begonnen nog voordat de nieuwe voorzitter officieel is aangetreden. (bb/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?