Terug naar overzicht

Werkdruk grootste ergernis in arbeidsomstandigheden

Te hoge werkdruk is de belangrijkste klacht van werknemers over hun arbeidsomstandigheden. In de meldweek ‘Red de Arbowet’ begin deze maand ging 62 procent van de 1200 reacties daarover. De meldweek was een initiatief van de FNV.
De temperatuur op het werk is verrassende tweede: 47 procent klaagde daarover. Derde op de lijst is ondeugdelijk meubilair, waar 31 procent van de klachten betrekking op had. Veel werknemers hadden klachten over zogenoemde ‘lage arbeidsrisico’s’: langer dan twee uur achtereen staan, werken zonder daglicht of te weinig pauzes tijdens beeldschermwerk.
De leidinggevenden krijgen de meeste verwijten: 39 procent vindt dat hun chef geen actie onderneemt. De werkgever krijgt in 33 procent van de gevallen de schuld. Uit angst voor represailles durft 20 procent van de klagers het onderwerp niet aan te kaarten.

De campagne van de FNV is gericht tegen het kabinetsplan om het aantal arboregels terug te dringen. De FNV werkt nog aan een verrassingsactie en overweegt de aanvraag van een hoorzitting over de herziening van de Arbowet bij de Tweede Kamer. (FG)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?