Terug naar overzicht

Afgestudeerden nog steeds vlot aan de slag

De economie kwakkelt, maar toch is maar vier procent van de pas afgestudeerden werkloos. De hbo’ers hebben het zwaarder dan de academici.
Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Studie & Werk van Elsevier en de Stichting voor Economisch Onderzoek. Van de negenduizend ondervraagde starters verdienden de hbo’ers per maand gemiddeld 1275 euro netto – honderd euro minder dan starters in 2004. Academici kregen juist 25 euro meer salaris: gemiddeld 1600 euro per maand. Een universitaire opleiding loont dus steeds meer.

Het zoeken naar werk op niveau kost hbo’ers gemiddeld vier maanden. Wie met werk op mbo-niveau genoegen neemt kan binnen drie maanden aan de slag. Het bemachtigen van een vast contract is duidelijk moeilijker dan vorig jaar. Had van de vorige lichting ondervraagden 65 procent een vaste baan, nu is dat nog maar de helft. Over hun toekomstige kansen op de arbeidsmarkt zijn de hbo-starters duidelijk minder optimistisch.
De beste positie op de arbeidsmarkt hebben mondhygiënisten en leraren in het speciaal onderwijs. Afgestudeerden in vrijetijdskunde, communicatie en hoger toeristisch en recreatief onderwijs zijn het slechtst af. Zij zoeken langer, verdienen minder en komen moeilijk aan een vaste baan.

En voor wie het interesseert: de leasebak-toptien van startende hbo’ers wordt aangevoerd door de accountants. Bijna de helft van hen rijdt in een auto van de zaak. (HC/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?