Terug naar overzicht

CAO voor hogescholen rond

De vakbonden en de HBO-raad zijn na maanden onderhandelen toch tot een nieuwe cao gekomen. Werknemers krijgen een loonsverhoging van 0,6 procent en meer tijd voor persoonlijke ontwikkeling. Daar staat een flexibeler vakantieregeling tegenover. De lange zomervakanties lijken van de baan.
In de nieuwe CAO kunnen werknemers kiezen voor werkweken van 36, 38 of 40 uur en kunnen ook docenten meer dan voorheen zelf bepalen wanneer ze verlof opnemen. De oude werkweek van 40,5 uur waarmee extra verlofdagen voor de zomer werden gespaard verdwijnt. Voor de HBO-raad gaat daarmee een lang gekoesterde wens in vervulling. De koepelorganisatie vond het niet meer van deze tijd dat instellingen in de zomer slecht bereikbaar waren.

De vakbonden wilden daar wel in mee, maar eisten twintig uur extra scholingsruimte voor al het personeel als tegenprestatie. De HBO-raad weigerde dat aanvankelijk voor het ondersteunend personeel, waarop de bonden het overleg opschortten. De koepelorganisatie blijkt nu toch overstag.

De salarisstijging van 0,6 procent gaat in op 1 juli. Dan krijgen de 33.000 medewerkers van het hbo ook een eenmalige uitkering van 125 euro. Verder zijn afspraken gemaakt over de doorbetaling bij het tweede ziektejaar. In het eerste ziektejaar wordt het salaris volledig doorbetaald, in het tweede jaar gaat daar dertig procent af.
Lang loopt de CAO voor hogescholen niet: de vakbonden en de HBO-raad hebben de overeenkomst alleen gesloten voor 2005. (TdO/HOP)

(Bijgewerkt: 19 mei 2005)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?