Terug naar overzicht

‘Den Bosch is rolstoelonvriendelijk’

Voor rolstoelgebruikers is Den Bosch niet de meest toegankelijke stad. Dat ondervonden 28 eerstejaarsstudenten van de opleiding Social Work toen ze vanmiddag met een rolstoel door de stad rolden en openbare gebouwen en winkels bezochten.

‘Het stadhuis en de VVV kom je niet in als je in een rolstoel zit’, zegt studente Bianca de Wit. ‘Verder zijn er veel stoepjes en trapjes in de stad.’
Voor het keuzevak ‘Leven met een beperking’ ervoeren de studenten aan den lijve hoe het is om in een rolstoel de dagelijkse boodschappen te doen in de stad. En dat valt niet mee. De winkels zijn te krap waardoor je de rolstoel niet kunt keren.
Studente Arienne de Vries kon pas bij de derde snackbar naar binnenkomen voordat ze een ijsje kon kopen. Daar werd ze wel heel kinderachtig behandeld, zegt Arienne. ‘Wil je er een spekkie bij, vroeg de vrouw achter de toonbank, maar ze zei het op zo’n kinderachtige toon alsof ik heel simpel was. We zijn tot de conclusie gekomen dat Den Bosch rolstoelonvriendelijk is.’

Ook Avans Hogeschool ‘s-Hertogenbosch is niet al te aardig voor rolstoelgebruikers. Het toilet voor rolstoelers is gesloten. Wie er gebruik van wilt maken, moet zelf de sleutel halen. ‘Maar’, zegt Bianca, ‘daar tegenover staat dat de jongens op school erg galant zijn. Iedereen houdt de deur voor je open. Dat doen ze normaal nooit.’
Vrijdag 9 juni ervaren de studenten hoe het is om met een visuele handicap te leven. Met taststokken en simulatiebrillen ontdekken ze Vught. (CB)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?