Terug naar overzicht

‘Hbo-fraude’ studiestof voor accountants

VERA, het opleidingsinstituut van de beroepsorganisatie voor accountants NIVRA, wijdt een seminar aan de ‘hbo-fraude’. Op 21 juni buigt men zich over rol van de beroepsgroep in het onderzoek naar de affaire.

Centraal staat de commissie Schutte, die in 2003 de opdracht van kabinet en Tweede Kamer kreeg de onderste steen boven te halen. Binnenkort wordt het eindrapport van die commissie verwacht.
De tussentijdse rapportages leverden al veel stof tot discussie, onder andere over de rol van de accoutancy in het onderzoek. Zo’n negentig accountants van twee grote kantoren en een projectgroep van overheidsaccountants waren bij het onderzoek bij 150 onderwijsinstellingen betrokken.

Tegelijkertijd loopt een tuchtzaak tegen het voormalige hoofd van de accountantsdienst van het ministerie van OCW, omdat die dienst in 2002 een ondeugdelijk rapport zou hebben opgesteld, waarmee de zaak in een stroomversnelling kwam.
De klagende partij in de tuchtzaak is het Bredase bedrijf O&O, dat in het omstreden accountantsrapport als kwade genius achter de fraude werd neergezet. Pikant detail: directeur van O&O was en is registeraccountant Professor Jan van Zwieten, bij wie heel wat beroepsgenoten zijn opgeleid.

Voor 345 euro kunnen NIVRA-leden zich deskundig laten bijpraten. Niet-leden zijn ook welkom; zij betalen 395 euro. (FG)

Meer informatie: website NIVRA.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?