Terug naar overzicht

Meer starters werken onder hun niveau

Door de schaarste aan banen voor starters werken academici en hbo’ers vaker onder hun niveau. De aanvangssalarissen zijn voor het eerst in vier jaar gedaald.

Dat blijkt uit een onderzoek van Hay Group bij 140 grote en middelgrote organisaties. Die hebben steeds minder moeite met het werven van starters. Voor het tweede jaar op rij is het ‘verdringingseffect’ ten opzichte van vorig jaar groter geworden. Dat wil zeggen dat meer afgestudeerden onder hun niveau werken ten opzichte van 2004.
Alleen in de sectoren research & development, financiën en techniek moeten bedrijven wat beter hun best doen om starters te vinden, maar die profiteren daar weinig van. Organisaties maken nauwelijks onderscheid in beloning tussen schaarse en niet-schaarse starters. Bij de organisaties die wel onderscheid maken, heeft dit beperkt invloed op het salaris (5,5% tot 6,3%). Vorig jaar was dit onderscheid groter.

Opvallend is dat het startsalaris voor het eerst in vier jaar daalt. Voor academici (-2,7%) meer dan voor hbo’ers (-0,6%). Hun salarissen verschillen bovendien steeds minder. Startende academici verdienden in 2004 gemiddeld 30.000 euro en startende hbo’ers 28.000 euro. (OvB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?