Terug naar overzicht

Studenten tevreden met ouderlijke bijdrage

Studenten willen meer geld van de staat ontvangen, maar niet van hun ouders. Bovendien nemen ze nog altijd liever een bijbaan dan een lening.
Dat staat in een onderzoek dat drie studenten van de Hogeschool Zuyd voor de Landelijke Studentenvakbond hebben uitgevoerd. Studenten willen kennelijk zo min mogelijk afhankelijk zijn van hun ouders, concludeert de Landelijke Studenten Vakbond.

‘Studenten zijn tevreden met wat ze krijgen van hun ouders, maar uit het onderzoek blijkt jammer genoeg dat de ouders volgens de normen van het ministerie te weinig geld geven’, zegt Gijs van Dijk, vice-voorzitter van de LSVb. ‘Studenten nemen daarom een bijbaan, want je gaat niet snel meer geld aan je ouders vragen. Ikzelf zou dat tenminste niet doen.’
Hierdoor is het zicht op de financiën van studenten vertroebeld, vindt Van Dijk. ‘We weten niet precies waarom studenten gemiddeld voor zestien uur in de week een bijbaan nemen. Als ze dat doen om iedere avond te stappen, dan heb ik weinig medelijden als de studie eronder lijdt. Maar als het noodzakelijk is om rond te komen, is het een andere zaak.’

Een mogelijke oplossing zou zijn om de ouderlijke bijdrage via de belastingen te innen, zodat de studenten er niet zelf om hoeven te vragen, zegt de LSVb. ‘Maar het huidige kabinet voelt daar niets voor.’ (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?