Terug naar overzicht

‘Wetenschappelijk erfgoed Europa snel online’

Het wetenschappelijke erfgoed van de Europese Unie moet snel digitaal beschikbaar komen. Dat zeggen enkele Europese landen, waaronder Nederland, in reactie op recente plannen van Google om Angelsaksische bibliotheken online doorzoekbaar te maken.
Nu Google de bibliotheken van universiteiten als Oxford, Harvard en Stanford gaat ontsluiten, vreest de Franse president Jacques Chirac dat de Europese cultuur zal ondersneeuwen als het vasteland deze trend niet volgt. Andere EU-lidstaten delen die zorg.
Het ziet ernaar uit dat de Europese collecties in de bestaande ‘European library’ terechtkomen. De teksten kunnen via de website www.theeuropeanlibrary.org worden doorzocht. Daarvan is de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag de beheerder. ‘Maar de site verkeert nog in een embryonaal stadium’, zegt directiesecretaris Gerard van Trier. ‘Bovendien is de collectie nu vooral op bèta-publicaties gericht.’
De KB wil graag samenwerken met Google. ‘We kunnen leren van elkaar leren en elkaars collecties goed vindbaar maken’, aldus Van Trier. (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?