Terug naar overzicht

Rutte doet geen aangifte tegen ‘hbo-fraudeurs’ 

Staatssecretaris Rutte heeft besloten om geen aangifte te doen tegen de instellingen die betrokken zijn bij de zogenaamde ‘hbo-fraude’. 

Dat schrijft hij deze week als reactie op het rapport van de commissie-Schutte  aan de Tweede Kamer. Aan een verzoek om strafvervolging op verdenking van valsheid in geschrifte zou volgens de bewindsman een uitgebreid forensisch accountantsonderzoek voorafgaan. ‘Op grond van de huidige gegevens acht het OM vervolging niet haalbaar’, aldus Rutte in zijn brief.  

De komende weken bestudeert het ministerie van OCW de conclusies van de commissie-Schutte, die eind vorige maand nog eens ruim 38 miljoen euro aan ten onrechte uitgekeerde bekostiging vond. Samen met de eerder geconstateerde 58 miljoen komt de totale hbo-fraude volgens de commissie op bijna 97 miljoen euro uit. Rutte benadrukt dat hij alle terugvorderingen eerst uitgebreid toetst op juridische houdbaarheid. ‘Mocht dat niet het geval zijn, dan zal ik beargumenteerd afzien van terugvordering.’   

Schutte concludeerde ook in zijn laatste rapportage aan het ministerie dat de controle van het departement op de bekostiging uitoefent beter moet. Rutte schrijft in reactie op die kritiek dat al na de eerdere conclusies van de commissie (april 2004) actie is ondernomen om ‘de keten sluitend te maken.’ Eind september wordt op het ministerie een project afgerond dat moet leiden tot beter toezicht op de bekostiging.  (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?