Terug naar overzicht

‘Science’- en ‘arts’-titels ook bereikbaar voor hbo’ers

Hbo-afgestudeerden mogen in de toekomst wellicht de wetenschappelijke toevoegingen ‘arts’ of ‘science’ in hun titel voeren. Voorwaarde is wel dat ze een bachelor- of masteropleiding hebben gevolgd waar serieus toegepast onderzoek wordt verricht.
Dat is het voorstel van de commissie die dit voorjaar een internationaal vergelijkend onderzoek deed naar titulatuur. Uit het rapport blijkt dat de link tussen onderwijs en onderzoek in het hbo nu nog niet sterk genoeg is om de nieuwe toevoegingen nu al te rechtvaardigen. Exacte criteria moeten nog worden ontwikkeld.

De opdracht waarmee staatssecretaris Rutte de commissie op pad stuurde, was niet eenvoudig. Een internationale standaard voor titulatuur bleek niet te bestaan. Bovendien heeft
de overgang naar het bama-stelsel ervoor gezorgd dat het hoger onderwijs in heel Europa op de schop is gegaan.

Een tweede voorstel van de commissie is om bepaalde beroepsgerichte diploma’s een herkenbare toevoeging mee te geven. Een diploma bachelor of music of een bachelor of fine arts kan op brede instemming rekenen.

Staatssecretaris Rutte is zeer tevreden met het rapport, maar laat nog in het midden of hij de adviezen allemaal overneemt. De bewindsman heeft de Tweede Kamer vandaag in een brief laten weten dat hij het rapport eerst met de koepelorganisaties wil bespreken. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?