Terug naar overzicht

Studentenbonden tegen domeinaccreditatie

De studentenbonden ISO en LSVb zien niets in het plan van staatssecretaris Rutte om verwante opleidingen voortaan samen te keuren.
Dat bleek afgelopen vrijdag tijdens het officiële overleg in de Studentenkamer. De bonden vinden het helemaal niet verkeerd om elke opleiding apart onder de loep te blijven nemen. ‘We willen dat het zwaartepunt van de accreditatie blijft liggen op de inhoud van het onderwijs’, zegt LSVb-voorzitter Kim Toering, ‘en niet op de vraag of de procedures van kwaliteitszorg deugen. Bij domeinaccreditatie wordt het heel lastig om over al die afzonderlijke opleidingen een inhoudelijk oordeel te vellen.’

Rutte reageerde laconiek op de argumenten van de studentenbonden. ‘Ik ben niet met domeinaccreditatie getrouwd. Maar het gaat wat ver om iedere kleine opleiding apart te blijven keuren. Dat zorgt voor te veel bureaucratie en is heel duur.’

Hoewel de staatssecretaris het domeinkeurmerk al in zijn voorlopige plannen voor de nieuwe Wet op het Hoger Onderwijs heeft opgenomen, lijkt de staatssecretaris zich bewust van het gebrekkige draagvlak. Op zijn discussiesite www.onderwijsdebat.nl/whw/ is domeinaccreditatie een van de drie hoofdthema’s. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?