Terug naar overzicht

Avans wil tweejarige Associate Degrees gaan aanbieden

Je mag het geen tweejarige hbo-opleiding noemen, want dat is een Associate Degree niet. Het is wel een opleiding aan het hbo die twee jaar duurt, maar je haalt er niet je bachelor mee. Avans wil vanaf september 2006 voor verschillende opleidingen een Associate Degree gaan aanbieden.

Het ministerie heeft een beperkt aantal licenties beschikbaar voor het starten van experimenten met de Associate Degree (AD). Avans Hogeschool is van plan in eerste instantie aanvragen in te dienen voor een aantal informatica-opleidingen, bestuurskundige opleidingen, verschillende economische opleidingen, Grafische Vormgeving, Management in de Zorg en Chemische Technologie.
Afhankelijk van de snelheid waarmee een en ander geregeld kan worden, zouden de AD’s van deze opleidingen dan in september 2006 of 2007 kunnen beginnen.
Om een AD te ontwikkelen, moet er wel een duidelijke vraag vanuit het bedrijfsleven zijn. Maar dat is volgens projectleider Joop van Mackelenbergh geen probleem. ‘Er is vanuit het midden- en kleinbedrijf behoefte aan mensen die méér dan een mbo-diploma hebben.’
Er is een grote groep werknemers die dit niveau door hun werkervaring hebben opgebouwd. Veel van deze mensen (van de babyboomgeneratie van net na de oorlog) gaan binnenkort met pensioen. Er zou dringend behoefte zijn aan vervanging. Het gaat om bijvoorbeeld werkvoorbereiders in technische bedrijven, projectleiders in de installatiebranche en bedrijfsleiders en ondernemers in de detailhandel.
Volgens Van Mackelenbergh is het in de rest van Europa heel normaal om tussenvormen in het hoger beroepsonderwijs aan te bieden. Met de AD wordt niet alleen een vraag vanuit het bedrijfsleven bediend, maar ook de doorstroom van mbo naar hbo bevorderd, is de gedachte. Nu haakt nog een groot deel hbo’ers vroegtijdig af en komt dan zonder diploma op de arbeidsmarkt. Voor de AD’er blijft het mogelijk om na zijn diploma verder te gaan voor een bachelordiploma.
Of de plannen definitief doorgaan, hangt nog af van de Tweede Kamer. Die moet de invoering van deze nieuwe onderwijsvorm nog goedkeuren. Daarover wordt na de zomervakantie gestemd. (PM)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?