Terug naar overzicht

Google wacht met scannen van boeken

Google maakt pas op de plaats. Tot november van dit jaar zal het bedrijf geen boeken digitaliseren waar nog copyright op rust.
Google kondigde dit voorjaar aan de collecties van enkele grote bibliotheken te willen digitaliseren en doorzoekbaar te maken op print.google.nl. Een storm van kritiek stak op. Uitgevers en auteurs vreesden inbreuk op hun rechten.
Volgens Google zal de verkoop van een boek juist toenemen als lezers wereldwijd de tekst ervan kunnen doorzoeken. Maar daar denken veel uitgevers anders over. Google is gezwicht voor hun kritiek en vraagt de uitgevers nu om de boeken te noemen die niet op internet mogen staan. Google zal die boeken dan niet inscannen.

Critici menen dat Google hiermee het auteursrecht omdraait: de makers van de populaire zoekmachine vragen geen toestemming voor het digitaliseren, maar verwachten dat uitgevers van tevoren bezwaar maken. (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?