Terug naar overzicht

AWT: ‘Innovatie meer dan technologische vernieuwing’

Innovatie heeft niet alleen met kleinere computerchips of betere medicijnen te maken. Een andere vorm van beleggen of het verhuren van flexibele kantoorruimte mag net zo goed innovatie heten. Ook vernieuwende dienstverleners zouden een belastingvoordeel moeten krijgen.
Dat schrijft de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid. De AWT vindt dat de regering meer oog moet hebben voor innovatie in de dienstensector. Momenteel zou de nadruk te eenzijdig op technologische innovatie liggen.

De Nederlandse economie leunt steeds meer op dienstverlenende bedrijven, stelt de AWT. Het is goed voor de economie als zij hun slagkracht versterken met een innovatieve aanpak. De overheid zou de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk daarom ook voor de innovatie van diensten moeten laten gelden. Op dit moment beperkt het belastingvoordeel van deze wet zich tot de ontwikkeling van nieuwe technologie.

De raad adviseert de overheid om technische en niet-technische innovatie als één geheel te behandelen. Technologie kan immers niet zonder dienstverlening. Een nieuwe microchip heeft pas nut als hij ook werkelijk op de markt terechtkomt – en daar heb je dienstverleners voor nodig, zoals reclamemakers en logistiekmanagers.
Om innovatief te zijn, moeten er meer hoger opgeleiden in de dienstensector gaan werken. Nu is hun aandeel te laag en dat remt de innovatie, stelt de AWT. Daarom zou de overheid de aanstelling van hoger opgeleiden in dienstverlenende bedrijven moeten stimuleren en nascholing aantrekkelijker moeten maken.
De raad suggereert verder dat de overheid als ‘makelaar en schakelaar’ zou kunnen werken tussen bedrijven en kennisinstellingen om de samenwerking op gang te helpen. Momenteel doet de overheid dat al in de games industry maar de AWT denkt dat het in andere sectoren ook goed kan werken.

De traditionele invulling van ‘innovatie’ ligt al langer onder vuur. Tijdens de opening van het academische jaar noemde rector Steven Lamberts van de Erasmus Universiteit het zelfs ‘een groot gevaar voor het alfa- en gammaonderzoek’ als men innovatie alleen met industrie en technologie blijft associëren. Ook de AWT heeft in eerdere adviezen al aangegeven dat technologische vernieuwing niet de enige vorm van innovatie is. (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?