Terug naar overzicht

Internationale live-muziek via supersnel internet

Weg met blokkerig beeld en hortend geluid via internet. Nederlandse en Japanse muzikanten gaven afgelopen week samen een puntgaaf live-concert via een supersnelle internetverbinding van 1,5 gigabit per seconde.
De verbinding was honderden keren sneller dan een gewone adsl-aansluiting. Met zo’n snelheid kun je in drie seconden een hele dvd naar Japan sturen. Zodoende kon een violiste in Amsterdam zonder vertraging meespelen met een pianist, saxofonist, klarinettist en slagwerker in Japan.

Hun concert maakte deel uit van de wereldtentoonstelling EXPO 2005 in de Japanse stad Aichi. De verbinding kwam tot stand dankzij SURFnet en SARA, die samenwerkten met een Japanse projectgroep. De twee ict-organisaties voorspellen dat we binnen afzienbare tijd ook thuis zulke hoge snelheden krijgen, die ‘high-definition TV’ mogelijk maken. Beeld en geluid daarvan zouden vijf keer beter zijn dan we nu via de kabel gewend zijn.

Het concert ging vooraf aan een online discussie over een duurzame wereld. De studenten en hoogleraren die meepraten, zaten in de Verenigde Staten, Australië, China, Mexico, Rusland, Zwitserland, Marokko, Japan en Nederland. Dat is nog eens wat anders dan MSN met een webcam. (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?