Terug naar overzicht

Programmeerfreaks naar Nederlands en Europees kampioenschap

Wie van programmeren houdt, mag het Nederlands en Europees kampioenschap zeker niet missen. Avans Hogeschool zoekt nog studenten die zich hieraan willen wagen. Voorwaarde is dat je goed moet kunnen programmeren.

Elk jaar nemen teams van de opleiding Informatica in Den Bosch deel aan het Nederlands en het Europees Kampioenschap Programmeren. Dit jaar gaat er in ieder geval één team naar het Nederlands kampioenschap op 22 oktober in Delft, maar Marco Huysmans, docent Informatica, zoekt nog studenten voor twee andere teams. ‘Het hoeven geen studenten Informatica te zijn, als ze maar kunnen programmeren. Tijdens een NK heeft een team gewonnen dankzij een briljante geneeskundestudent.’

De teams krijgen acht programmeeropdrachten en een computer. Binnen vijf uur moeten ze de antwoorden zien te vinden. ‘Het gaat echt om correcte uitkomsten en niet of het een mooie oplossing is’, zegt Huysmans. Volgens hem is het nog nooit gelukt dat een team alle opdrachten binnen de tijd af had. ‘De winnaar heeft er meestal zes af. En wij zijn al blij als we er drie gedaan hebben.’
Het kampioenschap is vanuit de universiteiten ontstaan. En dat is duidelijk te merken, want in de opdrachten zit een sterke wiskunde component. Het niveau is daardoor erg hoog voor hbo-studenten die weinig wiskunde in de opleiding krijgen.

Vanwege de kosten gaat van 11 tot en met 13 november één team naar het Europees Kampioenschap Programmeren in Stockholm. Studenten die deelnemen aan een van de kampioenschappen kunnen daarmee studiepunten verdienen. (CB)

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Marco Huysmans: mnifjm.huysmans@avans.nl

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?