Terug naar overzicht

PvdA overweegt verbod ‘exorbitante’ salarissen

De PvdA-fractie van de Tweede Kamer is zeer bezorgd over de hoge salarissen en bonussen van een aantal hbo-bestuurders. Als de branche niet zelf ingrijpt, moet de overheid het doen.

PvdA-woordvoerder Jacques Tichelaar: ‘Als de AOb-salariscijfers inderdaad kloppen dan vind ik die moreel onacceptabel. Het gaat hier om publieke middelen. Dit kan je niet maken, zeker niet in een tijd waarin salarissen voor onderwijspersoneel op de nullijn zitten’. De PvdA gaat de minister van Onderwijs op 27 september eerst om openheid vragen over de precieze hoogte van de salarissen van alle bestuurders van hogescholen, universiteiten en roc’s.

Uit onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken bleek begin dit jaar al dat zeker 24 hbo-bestuurders meer verdienden dan de premier. Waarom trekt de PvdA nu pas aan de bel? Tichelaar: ‘Ik had gehoopt dat er een zelfregulerende werking uit zou gaan van dat onderzoek, maar dat blijkt geenszins het geval – integendeel zou je bijna zeggen. Bovendien blijkt uit het AOb-onderzoek dat ook de bonussen enorm zijn.’
Tichelaar – oud-voorzitter van de AOb – wil dat eerst de bonussen verdwijnen en dat daarna het reguliere salarisniveau wordt vastgesteld. In februari zijn parlement en minister overeengekomen dat ambtenaren, politici en toppers in zelfstandige bestuursorganen alleen in bijzondere gevallen meer mogen verdienen dan de premier – bijvoorbeeld als er sprake is van een hoog afbreukrisico. ‘Als de hogescholen zich daar niet aan houden, dan wil ik het maximale salarisniveau wettelijk laten vaststellen.’

De studentenbond LSVb heeft eveneens verbolgen gereageerd. De bond eist ‘volledige openheid van zaken’. (HC/HOP, FG)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?