Terug naar overzicht

Rutte wil zware straf voor plagiaat

Staatssecretaris Rutte laat onderzoeken of het mogelijk is om studenten die hun afstudeerscriptie hebben overgeschreven volledig uit te sluiten van hun studie. Dat kondigt hij aan in een interview met het maandblad Opzij dat deze week verschijnt.

Zo’n sanctie is heel streng, erkent Rutte, die langs de ‘meetlat’ van Cisca Dresselhuys wordt gelegd. ‘Maar ik vind het ook erg dat je zo’n belangrijk stuk, waarmee je je studie afrondt, van een ander overschrijft. Hoe kunnen we dan beoordelen of je inzicht in de materie hebt en iets hebt opgestoken? Op het ogenblik is de strengste straf een jaar schorsing, maar dat vind ik eerlijk gezegd niet genoeg als het gaat om een afstudeerscriptie.’
In het interview met Opzij bekent de staatssecretaris dat hij in de derde klas van de middelbare school ooit gespiekt heeft, toen hij in paniek raakte tijdens een overhoring Frans. ‘Maar verder was ik een braaf mannetje. Onhandig ook, ik ben te groot en te lomp om onopgemerkt te kunnen spieken. En uittreksels overschrijven was al helemaal mijn stiel niet. Ik lees ontzettend graag en veel en vind het enig om daar een eigen mening over te geven.’

Op de vraag of het onderwijs beter wordt van vrouwelijke hoogleraren antwoordt Rutte bevestigend, maar in dwang ziet hij niets: ‘Quotering is het ergste wat er is, want dan ben je als vrouw dus hoogleraar geworden omdat het moest vanwege de quota, niet vanwege je deskundigheid. Als mij dat zou overkomen, zou ik dat vreselijk vinden.’
Maar de oplossing is in zicht, denkt de staatssecretaris: ‘Ik ben ervan overtuigd dat al die mannen aan de universitaire top best willen. Bovendien: veel van hen zijn al redelijk op leeftijd, dus wacht maar af, jullie tijd komt vanzelf.’ (HC/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?