Terug naar overzicht

Hippe werkgevers uit de gratie

Bedrijven die zich profileren als ‘jong, dynamisch en informeel’ slaan de plank mis. De belangstelling van starters voor hippe toko’s neemt flink af. De traditionele concerns zijn weer in opkomst.

Het in studie- en loopbaankeuze gespecialiseerde Qompas heeft de voorkeuren geanalyseerd van bijna 46 duizend (oud-)studenten die dit voorjaar de on line-databank ‘Carrièrestart’ (www.qompas.nl) raadpleegden. Nog maar een kwart van de starters blijkt geïnteresseerd in een functie bij een jong bedrijf, tegen ruim de helft vorig jaar. De voorkeur voor een startfunctie bij een gereputeerd, stabiel concern steeg van zeven naar twintig procent.

Maar de hang naar zekerheid is niet zo groot dat de starters hun heil massaal bij de overheid zoeken. Van de overheidsinstellingen is alleen het ministerie van Justitie er in geslaagd door te dringen tot de top-tien van populairste werkgevers. Multinationals als L’Oréal, Heineken en Deloitte voeren de lijst aan.

Toch groeit volgens Qompas het besef onder starters dat de banen niet voor het oprapen liggen. Vorig jaar had 45 procent van de website-bezoekers een voorkeur voor een baan van negen tot vijf, nu hecht nog maar 29 procent van hen aan reguliere werktijden. (HC/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?