Terug naar overzicht

ISO erg blij met zorgverzekering hbo-studenten

ISO-voorzitter Evelien van Roemburg is zeer tevreden over de zorgpolis die studenten via hun hogeschool kunnen afsluiten. Een jaarpremie van 950 euro is bij haar weten de laagste in Nederland. En vijftien procent korting op de aanvullende verzekering is evenmin te versmaden. Universitaire studenten hebben voorlopig het nakijken. 

‘We zijn hier ontzettend blij mee, want zo ver waren we zelf nog niet gekomen. Bovendien had de HBO-raad de studenten natuurlijk helemaal niet mee hoeven nemen in die collectieve zorgverzekering’, aldus Van Roemburg. De ISO-voorzitter heeft de afgelopen maanden zelf ook actief gelobbyd voor een goedkope studentenpolis. ‘Het is echt een enorme uitzoekerij.’
Dat de HBO-raad zijn studenten er niet zo maar even bij doet, blijkt wel uit het feit dat de bonden ISO en LSVb mee mogen praten in de stichting die de collectieve zorgpolis coördineert. ‘We gaan dus actief meebepalen hoe het pakket er precies uit gaat zien.’ Pas daarna kan Van Roemburg definitief beoordelen hoe goed de deal met Zilveren Kruis Achmea is ten opzichte van andere zorgaanbieders.

Studenten van universiteiten hebben vooralsnog het nakijken. ‘De VSNU vindt de zorgverzekering voor studenten geen taak van de universiteiten’, verzucht Van Roemburg. ‘Dus in het ergste geval hebben hbo-studenten straks een scherp geprijsde polis en kunnen universitaire studenten een verzekering van 1100 euro afsluiten. Daarom gaan we door met onze eigen lobby voor een scherpe polis. We proberen overigens wel wat voor ze te regelen bij het Zilveren Kruis. Dat ziet er best goed uit, maar zo’n goede deal als die van de HBO-raad wordt het natuurlijk niet.’

Dat studenten en ook oud-medewerkers van hogescholen kunnen meedoen in de collectieve zorgverzekering, is een van de belangrijkste wapenfeiten van de nieuwe cao die koepelorganisatie HBO-raad afgelopen vrijdag sloot met de vakbonden. Er werd al langer onderzocht of het mogelijk was om ook studenten mee te nemen in een collectieve verzekering.  

Met ingang van 1 januari 2006 zijn alle zorgverzekeringen vervangen door één basisverzekering, waaronder de meest basale gezondheidszorg valt. De overheid had de premie geraamd op 1100 euro. Omdat dit flink meer is dan de oude ziekenfondspremie, regelde de overheid voor financieel zwakkere groepen – waaronder studenten – een zorgtoeslag van maximaal 400 euro per persoon. Daarnaast geldt er een no-claimkorting van 255 euro voor mensen die een jaar lang geen beroep doen op hun verzekering. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?