Terug naar overzicht

Kunstacademie doet marmer van de hand

Pssst….. marmer kopen? De directie van de kunstacademie biedt Avans-medewerkers overtollige stukken marmer te koop aan.

Het gaat om een twintigtal brokken marmer, in de grootte van 50 bij 30 bij 30 centimeter oplopend tot 3 bij 1 bij 1 meter. De richtprijs is 100 euro per kubieke meter. ‘Maar ze moeten zelf voor het vervoer zorgen’, zegt Piet Fioole, locatiedirecteur van de Akademie voor Kunst en Vormgeving/St. Joost in Den Bosch.

De brokstukken zijn een overblijfsel van een project van zo’n vijftien jaar geleden. ‘Ze zijn destijds speciaal uit Carrara in Italië, waar de belangrijkste marmerleveranciers van Europa zitten, naar Den Bosch gereden’, zegt Fioole. Sindsdien liggen ze op het achterterrein van de Bossche kunstacademie. Door de jaren heen zijn ze sterk vervuild, maar na bewerking met een hoge drukspuit zien ze er weer fonkelend wit uit, bezweert de directeur.

Reden voor de verkoop is de op handen zijnde bouwwerkzaamheden binnen en rond de kunstacademie. De stukken liggen dan in de weg en als de aannemer ze verwijdert zullen ze vermalen worden tot puin, vreest de directie. De opbrengst gaat naar een fonds waar projecten van studenten uit worden gefinancierd.

De al dan niet schoongepoetste stukken marmer kunnen gebruikt worden om te beeldhouwen, als siersteen fungeren in de tuin en zelfs als grafsteen dienen. Ook kunnen ze tot platen gezaagd worden. (GR)

klik

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?