Terug naar overzicht

Marokkaanse toppers krijgen coach

VNO-NCW is een buddyproject voor Marokkaanse hoogopgeleiden begonnen. Bij grote bedrijven als KPN en Nuon worden Marokkaanse starters aan een coach gekoppeld die de talenten wegwijs moeten maken in het netwerk van het bedrijf.

Voor mensen van Marokkaanse afkomst is het op alle niveaus moeilijker om aan de bak te komen. Daarom hebben het multiculturele instituut Forum en het opleidingscentrum De Baak van VNO-NCW de handen ineen geslagen ten behoeve van ‘jongeren die geloven in hun bi-culturele talent en willen werken aan hun loopbaan en die van anderen’. Coaches adviseren de deelnemers aan het project hoe ze zich binnen hun bedrijf goed kunnen presenteren en profileren. Daarnaast worden door de Baak managementtrainingen verzorgd. Aan het project kunnen veertig Marokkanen meedoen. Deelnemers moeten op het punt staan om af te studeren of minder dan vijf jaar aan het werk zijn.

Het initiatief kan op veel enthousiasme rekenen. Bij de lancering van het project afgelopen vrijdag waren ondanks het noodweer ruim honderd mensen naar De Baak in Noordwijk aan zee afgereisd. Onder hen staatssecretaris Rutte, die de deelnemers een hart onder de riem kwam steken. ‘Jullie zijn de rolmodellen voor de jongens en meisjes die nu nog op de middelbare school zitten’, hield hij de aanwezige Marokkaanse hoogopgeleiden voor. ‘Jullie moeten de weg banen. Jullie moeten vechten tegen vooroordelen en discriminatie. Maar: jullie kunnen ook geschiedenis schrijven.’ (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?