Terug naar overzicht

Samir A. geschorst door Hogeschool Leiden

Eerstejaars chemiestudent Samir A. – vermeend kopstuk van de Hofstadgroep – is door de Hogeschool Leiden voor maximaal een jaar geschorst. De aanwezigheid van de orthodox- islamitische student zorgde voor te veel onrust onder docenten, studenten en ouders.

A. volgde aan de Hogeschool Leiden de chemieopleiding. Hij was zeven weken met zijn studie bezig toen hij op 14 oktober op weg naar de hogeschool werd gearresteerd, omdat hij op het punt zou staan een aanslag te plegen. Aanleiding voor de arrestatie zou een uitgelekte videoboodschap zijn, waarin de student afscheid nam van familie en kennissen. Naast Samir A. werden in onder meer Den Haag en Almere nog zes verdachten gearresteerd. Allen worden in verband gebracht met de Hofstadgroep, waarvan ook Mohammed B. deel uit zou maken. Deze week is de zaak van A. voor de rechter

‘Nadat bekend was geworden dat Samir A. hier studeerde, is onder studenten, ouders en personeel enorm veel onrust ontstaan’, zegt een woordvoerder van de Hogeschool Leiden. ‘We werden platgebeld. Om aan die onrust een einde te maken, hebben we besloten om Samir A. voor maximaal een jaar te schorsen. Mocht hij door de rechtbank worden vrijgesproken, dan moeten we ons oordeel wellicht herzien.’

De 19-jarige Samir A. zat al eerder vast op verdenking van terrorisme. Bij huiszoekingen in zijn woning werden blauwdrukken gevonden van Schiphol en de kerncentrale in Borssele. De rechtbank vond toen het bewijs dat A. een aanslag zou willen plegen te mager en liet hem vrij. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?