Terug naar overzicht

Zorgtoeslag voor studenten: geen touw aan vast te knopen

Op de dag dat de Belastingdienst de formulieren voor de zorgtoeslag binnen moest hebben, lieten de studentenbonden ISO en LSVb weten onvoldoende zicht te hebben op de financiële gevolgen van het nieuwe zorgstelsel voor hun achterban.

Een voorbeeld: studenten die een huishouden delen, kunnen elkaar volgens de schriftelijke toelichting van het rijk opgeven als zorgpartner en ontvangen dan niet ieder 800, maar 975 euro zorgtoeslag. LSVb-voorzitter Jonathan Mijs: ‘Je zou denken dat studenten die bij elkaar in huis wonen en onderling partnerschappen aangaan, dus ook meer geld krijgen. Maar de Belastingdienst vertelt ons dat dit niet de bedoeling is.’
Volgens Mijs is het lang niet de enige onduidelijkheid. Bij ISO en LSVb komen veel vragen binnen over het nieuwe zorgstelsel. De communicatie van de overheid lijkt niet erg helder voor studenten, maar ook niet voor hun organisaties. ‘Wij weten ook niet waar we staan’, zegt Mijs eerlijk. ‘Als vakbond zou je moeten weten wat de gevolgen van de nieuwe zorgverzekering voor studenten zijn. Maar we krijgen te veel tegenstrijdige of onvolledige informatie.’

De CDA-fractie in de Tweede Kamer heeft inmiddels vragen gesteld over de voorlichting rondom de invoering van de nieuwe zorgwet. De grootste regeringspartij vindt dat er te veel onduidelijkheden zijn. De regering heeft die kritiek verworpen. De kamervragen over de voorlichting aan studenten zijn nog niet beantwoord. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?