Terug naar overzicht

Rutte wil zichzelf overbodig maken

Staatssecretaris Rutte wil het hoger onderwijs zo inrichten dat er in de toekomst geen bewindspersoon van hoger onderwijs meer nodig is. In een publicatie van oppositiepartij PvdA zegt Rutte dat onderwijs vorm hoort te krijgen in de collegezaal en niet op de politieke tekentafel.

De nieuwe Wet op het hoger onderwijs en onderzoek moet volgens Rutte zo zijn ingericht, dat het ministerie van OCW makkelijk kan worden bestuurd door een minister alleen. Die moet bij de controle op hogescholen en universiteiten worden geassisteerd op de werkvloer, via goed georganiseerde medezeggenschapsraden en een onafhankelijke raad van toezicht. Daarnaast moet de accreditatieorganisatie NVAO garant staan voor de basiskwaliteit van opleidingen en instellingen.

Als Rutte dat gebouw heeft neergezet, kan Nederland in 2007 prima zonder staatssecretaris. ‘Laat een college van bestuur maar in het openbaar uitleggen waarom er wordt geïnvesteerd in nieuwbouw in plaats van meer werkgroepen. Dat is effectiever dan een staatssecretaris die vanuit Den Haag een ijzeren norm voor iedereen oplegt.’ (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?