Terug naar overzicht

CDA tegen verdubbeling collegegeld

Het CDA ziet niets in het plan van de HBO-raad om het collegegeld in de masterfase voor alle studenten te verdubbelen. Kamerlid Cisca Joldersma vindt het voorstel dat Doekle Terpstra gisteren deed zelfs ‘vrij absurd’.

‘Het staat haaks op de leerrechten die we gaan invoeren’, zegt Joldersma. ‘Dat systeem brengt een grote mate van gelijkheid. Iedere student krijgt hetzelfde aantal leerrechten. Die kunnen worden ingezet voor bachelor- of masteropleidingen en wat het CDA betreft blijft dat zo. Als je de bekostigingsregels aanpast, moet je de bachelor- en masteropleidingen op dat punt weer gaan scheiden. Dat is heel omslachtig, om van de financiële consequenties nog maar te zwijgen.’

Terpstra’s bewering dat er in de politiek steeds meer voorstanders zijn om de masteropleidingen in de toekomst helemaal niet meer te bekostigen, geldt niet voor het CDA: ‘Bij ons speelt dat debat niet.’
Volgens Joldersma zijn er wel degelijk nog mogelijkheden om meer hbo-masters te bekostigen zonder dat het collegegeld omhoog moet. ‘Als er vanuit de maatschappij behoefte aan is, dan vindt het CDA dat er overheidsbekostiging moet komen.’
Voor de overstap van hogeschool naar universiteit geldt wat haar betreft hetzelfde: ‘Studenten moeten die overstap nu nog zelf betalen, maar ik denk dat bekostiging haalbaar is als we de diplomabonus afschaffen die instellingen nu nog voor afstuderende bachelors krijgen.’ (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?