Terug naar overzicht

Kunststudente exposeert ‘Noors’ werk

Ze raakte geïnspireerd door de overweldigende natuur, de vrijheid en de rust van Noorwegen. Xenia Bakker, derdejaarsstudente Beeldende Kunst in Den Bosch, houdt van 13 tot en met 18 februari een expositie van haar werk dat ze daar maakte.

In het halfjaar dat ze aan de kunstacademie in Bergen studeerde, werkte ze keihard. ‘Er waren geen afleidingen. Ik had geen tv en mijn vriend zat in Nederland, dus ik kon mij volledig op mijn werk concentreren’, zegt Xenia.
Ze maakte grote kleurige vormen van hout en papier. Kunstwerken die je tegen de muur kunt hangen, maar die niet in een lijst passen.
De overweldigende natuur in Noorwegen drukte een stempel op haar werk. ‘Natuur is er dramatisch. Je krijgt een gevoel van vrijheid met grote gebaren. Niet zo bekrompen en benepen. Ik had behoefte om daar grote en intense kunstwerken tegenover te zetten.’
In Nederland werkte de studente nooit met felle kleuren zoals paars, roze, oranje en geel, maar in Noorwegen alleen maar. ‘Misschien komt het omdat het er zo vroeg donker is. Mensen doen er erg hun best om het gezellig te maken met aangestoken kaarsen in potjes op straat. Meisjes versieren zich met allerlei kraaltjes en glimmertjes.’

In Bergen exposeerde ze haar werk in een galerie. Door spots die op de kunstwerken waren gericht, werden de kleuren nog intenser. ‘Omdat het om 15.00 uur al donker is werden mensen aangetrokken door de vrolijkheid.’
Eén kunstwerk heeft ze verkocht aan een Duits echtpaar die aan de universiteit in Bergen werkten. ‘De Duitsers wilden over de prijs onderhandelen en daar echt een soort theater van maken. Als kunstenaar moet je proberen zo enthousiast mogelijk te zijn en je trots weten over te brengen. De mensen moeten het gevoel hebben dat ze echt iets bijzonders kopen. Maar het mag geen opgeblazen verhaal zijn, want daar prikken ze zo door heen. Uiteindelijk kwamen we uit op 250 euro, terwijl ik zelf 200 euro in gedachten had.’

In Noorwegen kwam Xenia erachter wat haar fascinatie is als kunstenaar. ‘Ik wil dat mijn kunst bepaalde gevoelens als vrijheid, rust en warmte oproept bij mensen. Die gevoelens zijn de eigenlijke kunst. Het kunstwerk, de vormen en kleuren, is het middel waarmee ik mensen uit hun tijd en dagelijkse stress wil halen.’ (CB)

In een lezing op donderdag 16 februari vertelt Xenia over het Noorse kunstklimaat, de kunstacademie en haar werk. De lezing is in de collegezaal op de eerste verdieping van de Bossche kunstacademie en duurt van 13.00 tot 13.45 uur. Haar kunstwerken staan ook op www.xeniabakker.nl

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?