Terug naar overzicht

Nederland redelijk vernieuwend

Binnen Europa is Nederland bovengemiddeld innovatief. Toch blijven we nog altijd ver achter op Zweden, Zwitserland, Finland en Duitsland. Als geheel kan de Europese Unie niet tippen aan Amerika en Japan.

Dat blijkt uit de nieuwe Innovation Index van de Europese Commissie. Daarin staat Nederland op gelijke hoogte met het Verenigd Koninkrijk, vlak achter België en Oostenrijk, op de zevende plaats van meest innovatieve landen van Europa. Er is echter een duidelijk verschil tussen de voorhoede en de subtop.
De beste vier landen kunnen zich meten met de VS en Japan. Nederland kan dat nog niet en Europa kan dat al helemaal niet. Ook zonder de nieuwe lidstaten ligt het Europese gemiddelde ver onder het peil van de twee grootste buitenlandse economieën.
De onderzoekers trekken een opmerkelijke conclusie. Uit de gegevens zou blijken dat ‘speerpuntenbeleid’ minder effectief is dan een beleid dat ervoor zorgt dat het land in de breedte innovatiever wordt. Dat eerste is precies waar Nederland mee bezig is. (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?