Terug naar overzicht

Onderwijs op iPod

Studenten van de Christelijke Hogeschool Nederland (CHN) kunnen vanaf volgend studiejaar colleges volgen via een iPod. Met dit hippe apparaat wil de Friese instelling het aantal contacturen verhogen.

Studenten van de opleiding media & entertainment zijn komend jaar het eerst aan de beurt. ‘En dan hopen we het systeem als een soort olievlek door onze instelling te verspreiden’, zegt vice-voorzitter Klaas-Wybo van der Hoek. Op dit moment voeren zes medewerkers tests uit met de iPod. ‘We zoeken nog naar de juiste manier om het apparaatje in te zetten en bekijken hoe colleges in de iPods geladen kunnen worden.’

In Nederland is CHN de pionier. ‘Maar in de Verenigde Staten wordt er al langer met het concept geëxperimenteerd. Wij vinden het een interessante en vooral leuke manier om meer jonge mensen voor een studie te boeien. Daarnaast vergroot het onze mogelijkheden ook op andere terreinen. We opereren internationaal, dus als we voor een opleiding in Bangkok een goede spreker kunnen krijgen, kunnen studenten in Nederland dat gastcollege via de iPod volgen.’

Het gebruik van het vrij dure apparaat – een ‘standaard’ iPod kost ruim 300 euro en voor de zware toepassingen van CHN zijn light-uitvoeringen niet geschikt – hoeft studenten volgens Van der Hoek niet op hoge kosten te jagen. ‘Ze krijgen nu ieder jaar een boekenlijst. Die kan met behulp van nieuwe technieken best korter, dus denk ik dat het voor de uitgaven van studenten niet veel uitmaakt.’ (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?