Terug naar overzicht

Ook FNV wil lang houdbare leerrechten

FNV-voorzitter Agnes Jongerius wil dat alle Nederlanders leerrechten krijgen die ze tot hun pensioen kunnen inzetten voor het behalen van een bachelortitel. Het ministerie van OCW reageert verrast. ‘Onze plannen gaan verder.’

‘De overheid moet elke burger een onderwijsbudget toekennen dat toereikend is tot en met het bachelorniveau’, zei Jongerius in haar nieuwjaarsrede. ‘Zo geef je iedereen een budget waarmee ze erkende opleidingen kunnen financieren, en haal je het levenlang leren van de Haagse tekentafel. Niet een vaag levenslooppotje, maar een concreet budget voor studie en opleiding.’

Een woordvoerder van het ministerie van OCW vermoedt dat het FNV niet weet hoe vergaand de leerrechtenplannen van staatssecretaris Rutte zijn. ‘De leeftijdsgrens van studenten bestaat in het nieuwe leerrechtensysteem niet meer en mensen die hun opleiding staken, kunnen de draad tijdens hun loopbaan weer oppakken’, legt hij uit. ‘Ook als ze een bekostigde masteropleiding willen volgen.’
Over bekostigde opleidingen voor mensen die nu al werken wordt wel nagedacht, maar concrete plannen ontbreken nog. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?