Terug naar overzicht

Salaris hoogopgeleiden stijgt weer

Hoogopgeleiden zijn in 2005 weer meer gaan verdienen. In cao’s werd weliswaar met een nullijn gewerkt, maar hbo’ers en academici onttrokken zich via promoties en prestatiebonussen aan de bevroren inkomens. Vooral vrouwen gingen meer verdienen.

Dat blijkt uit de jaarlijkse loopbaanenquête van weekblad Intermediair, waaraan zevenduizend lezers deelnamen. Hoogopgeleide starters met minder dan vijf jaar werkervaring kregen er gemiddeld 5,4 procent meer salaris bij. Het salaris van de groep met vijf tot vijftien jaar werkervaring kreeg 4,8 procent meer. Zeer ervaren hoogopgeleiden moeten het doen met een salarisstijging van 2,7 procent. De verschillen in inkomstenstijging verklaart het carrièreblad door te wijzen op de extra promotiekansen voor jongeren. ‘Oudere werknemers maken minder vaak promotie en zitten meestal aan het einde van hun schaal.’

Vrouwen hebben nog altijd een salarisachterstand ten opzichte van hun mannelijke collega’s, maar lopen hun achterstand de laatste jaren in. In de IT-branche steeg het salaris van vrouwelijke hbo’ers en academici met 5,5 procent, terwijl de mannen er ‘slechts’ 3,8 procent bij kregen. Intermediair ziet een vergelijkbare ontwikkeling in alle sectoren behalve de zakelijke dienstverlening.

De loonsverhoging is voor een deel opgebouwd via bonussen of prestatieloon. Bijna veertig procent van de geënquêteerde hoogopgeleiden kwam in 2005 op die manier voor extra geld in aanmerking.
In 2004 daalde het salaris voor hoogopgeleiden nog licht: hbo’ers moesten het toen doen met 2,6 procent minder loon en academici met 1,3 procent minder. Veertien procent van de hoogopgeleide ‘starters’ zat toen zonder werk. Dat percentage is vorig jaar iets gedaald, maar nog altijd slaagt 13,6 procent van deze groep er niet in om een baan te vinden. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?