Terug naar overzicht

Studenten kunstacademie voeren actie voor conciërge

Studenten van de kunstacademie in Den Bosch zijn een handtekeningenactie begonnen tegen het vertrek van conciërge Davy (Dave) Salfischberger. Zijn jaarcontract loopt in maart af en wordt niet verlengd.

‘Dave helpt me altijd met van alles, bijvoorbeeld met elektrische apparatuur. Daar ben ik zelf niet handig in. Toen ik hoorde dat hij wegmoet, wilde ik dat voorkomen’, vertelt tweedejaarsstudent Beeldende Kunst Merijn Koreman. In de eerste instantie wilde hij de studenten oproepen om allemaal een e-mail naar de directeur te sturen. ‘Ik had hiervoor overal posters opgehangen, maar die werden weggehaald.’
Vervolgens startte Koreman samen met een medestudent de handtekeningenactie. ‘In alle leslokalen hangen posters waarop mensen kunnen tekenen. We hebben al 150 handtekeningen. Ons doel is om alle voltijdstudenten te laten tekenen, dat zijn er zo’n 250’, legt hij uit.
De actie is volgens Koreman zeker zinvol: ‘Als er genoeg handtekeningen verzameld zijn, gaan we naar de directeur. Ik denk dat hij zal luisteren. De mening van de studenten is belangrijk.’

Zelf denkt Salfischberger niet dat de actie veel zal uitmaken. ‘Ik voel me heel vereerd dat de leerlingen dit voor me doen. Zij maken dit werk leuk. Ik denk niet dat de hogeschool zal luisteren naar de studenten. Ze hebben toch al beslist.’
De conciërge is het niet eens met het besluit van zijn leidinggevende, senior coördinator Diensteenheid ICT en Facilitaire Dienst (DIF) Patrick Dingenouts, om zijn contract niet te verlengen. Hij zegt dat bij het tekenen van het contract hem vooruitzichten voor een verlenging waren geboden. ‘Voor alle punten in het beoordelingsgesprek kreeg ik een “goed”. Alleen de communicatie kon beter. Iedereen is heel tevreden over me en ik kan met alle studenten en medewerkers goed overweg. Ik weet dat ik mijn werk goed doe. Eind vorig jaar werd ik tijdens de bijeenkomst van de examenkandidaten nog speciaal bedankt voor mijn werk.’

Dingenouts beaamt dat Salfischberger goed functioneert. Dat is volgens de senior coördinator niet de reden dat zijn contract stopt. ‘We hebben niet genoeg uren beschikbaar voor Dave. Er zijn interne mensen in dienst die wel een contract voor onbepaalde tijd hebben. Dan is het logisch dat de beschikbare uren naar hen gaan.’ Hij ziet niet veel heil in de studentenactie. ‘De handtekeningenactie is een mooi signaal en het is erg prettig om te zien dat iemand zo gewaardeerd wordt. Maar Dave’s contract valt onder DIF en daar staat de directie van de kunstacademie buiten. Het is niet zo dat we Dave niet in dienst willen houden, het kan gewoon niet.’ (MW)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?