Terug naar overzicht

Britse studenten geschorst om Deense cartoon

Cardiff University in Wales heeft drie studenten geschorst nadat ze in hun blad één van de Deense cartoons over de profeet Mohammed hadden afgedrukt. De editie van het studententijdschrift is teruggehaald en vernietigd.

De afbeelding uit de serie spotprenten die wereldwijd tot felle protesten en geweld heeft geleid, stond op pagina zes in de sectie buitenlands nieuws van het studentenblad Gair rhydd (‘vrije wereld’). De publicatie was naïef en ondoordacht, vindt de redactie nu. Het was absoluut niet de bedoeling om te provoceren of op frivole wijze de vrijheid van meningsuiting te verdedigen, schrijft het blad; het was pure dommigheid. ‘We betreuren ten diepste alle aanstoot die we veroorzaakt hebben. We erkennen ten volle dat het een vergissing was.’
Moslimorganisaties hebben boos gereageerd op de publicatie. Cardiff University haastte zich om te melden dat het blad ‘voor en door studenten’ wordt gemaakt en dat de universiteit helemaal niets met de publicatie te maken heeft. Die is juist trots op haar goede banden met de lokale moslimorganisaties. (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?