Terug naar overzicht

Docerende dokter tevreden met werk

Huisartsen die tijdens hun werk ook co-assistenten of huisartsen in opleiding begeleiden, zijn samen met huisarts-apothekers het meest tevreden over hun werk.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Irene van Ham aan de Rijksuniversiteit Groningen, die de arbeidsmoraal van huisartsen onder de loep nam. Zij ondervroeg 710 huisartsen. Het blijkt voor deze groep belangrijk dat het werk afwisselend is, dat er regelmatig contact is met artsen in opleiding en collega’s. Docerende artsen zijn daardoor meer tevreden over de inhoud van hun werk, waar collega’s zonder zulke taken vooral blij zijn met hun inkomen.
Daar staat tegenover dat artsen minder gelukkig zijn met hun werk als ze worden bedreigd door patiënten, weinig respect krijgen of worden overspoeld door administratieve rompslomp. Opvallend is dat Van Ham constateert dat vooral de oudere artsen niet van plan zijn er de brui aan te geven.

Van Ham promoveert op 15 maart tot doctor in de Medische Wetenschappen en is zelf actief als bedrijfsarts. Het beeld dat er een enorm huisartsentekort zou ontstaan, was aanleiding voor het onderzoek. Van Ham kreeg financiële steun van de Stichting Praktijkvoering Huisartsen. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?