Terug naar overzicht

Hogeschooldecanen willen leerrechten per maand

De Landelijke Organisatie Studentendecanen HBO (LOS) is niet blij met de leerrechtenplannen van staatssecretaris Rutte. Komen ze er toch, dan willen de decanen dat ze per maand te verzilveren zijn in plaats van per half jaar.

‘Als studenten er na drie maanden studeren achter komen dat ze een verkeerde keuze hebben gemaakt, zijn ze straks een half jaar leerrechten kwijt’, legt Marieken Mekking van het LOS HBO uit. ‘Maak zo’n fout twee keer en je bent al de helft van je uitlooptijd kwijt. Een hoog instellingscollegegeld is dan akelig dichtbij. Dat vinden wij niet eerlijk. Studenten die kort na aanvang van hun opleiding zien dat het niks wordt, moeten met een minimaal leerrechtenverlies hun studie kunnen staken.’

Daarnaast wijst de decanenclub op een addertje onder het gras in de bekostiging. Mekking: ‘Studenten die switchen, moeten uiterlijk een maand van tevoren opzeggen, anders worden ze voor een volgend half jaar bij dezelfde opleiding ingeschreven. Dat wordt een chaos, want studenten vergeten dat.’
De decanen vinden dan ook dat de opzegmaand uit het voorstel moet worden geschrapt. Gebeurt dat niet, dan verwachten ze dat studenten staan ingeschreven bij de ene opleiding maar hun onderwijs volgen aan de andere. Daardoor lopen instellingen die het feitelijke werk doen hun bekostiging mis, omdat alleen de eerste universiteit of hogeschool bekostiging krijgt. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?