Terug naar overzicht

‘Strak onderwijs’ in IJsland

Met de laptop in de klas aantekeningen en tentamens maken. Het onderwijs in IJsland is het walhalla voor studenten, vinden Jan Jaap Boogaard en Robert van der Meijden, derdejaarsstudenten Management, Economie & Recht in Den Bosch.

Binnen tien minuten reageren docenten op e-mail van studenten. Jan Jaap en Robert die vier maanden aan de Universiteit Bifröst in Borgarnes studeerden wisten niet wat hen overkwam. ‘Hier moet je soms wel dagen wachten voordat je antwoord krijgt’, zegt Robert. Maar, zegt hij, ‘in IJsland zijn er veel docenten die naast het lesgeven, een andere baan hebben. Fysiek zijn ze weinig aanwezig, vandaar het drukke e-mail verkeer.’
Docenten geven powerpointpresentaties in de klas en de studenten maken daarvan aantekeningen op hun laptop. Ook tentamens worden met de computer gemaakt. Op de hele universiteit kunnen studenten draadloos internetten. Een ander groot verschil met het Nederlandse onderwijs zijn de mondelinge tentamens. ‘In tien minuten moet je een vraag voorbereiden en daarop volgt een kleine presentatie van de student en een vraaggesprek met de leraar’, legt Robert uit.
Iedereen heeft er een laptop, maar bang dat ie gestolen wordt, hoef je niet te zijn. ‘Je kunt je tas met computer gemakkelijk een paar dagen onbewaakt in de gang laten staan. Niemand die het ding meeneemt’, zegt Robert. Schoolboeken die door studenten nog gekocht moeten worden, stonden buiten de winkel opgestapeld. ‘Het komt niet in ze op een boek mee te nemen. Ik heb regelmatig creditkaarten gevonden waarvoor geen pincode nodig is. Iedereen gaat er heel slordig mee om, maar de eerlijke vinder brengt hem altijd terug.’ Een verklaring heeft Robert hiervoor wel. ‘Het is een kleine gemeenschap, iedereen kent elkaar.’
Het onderwijs in IJsland is ‘strak geregeld’, zeggen de studenten. Dat mag ook wel, vindt Robert. Studenten betalen aan de Universiteit Bifröst 6500 euro per jaar voor hun studie. (CB)

Klik op foto’s van IJsland voor vergroting. Voor meer foto’s kijk op www.freewebs.com/wickie

klik

klik

klik

klik

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?