Terug naar overzicht

Darwin overleeft zelfs in Utah

Het parlement van de conservatieve Amerikaanse staat Utah heeft in ruime meerderheid een wet verworpen die middelbare scholen zou verplichten de evolutietheorie van Charles Darwin ter discussie te stellen. Het is de zoveelste nederlaag van de creationisten.

Docenten zouden volgens het oorspronkelijke wetsontwerp in de biologieles moeten vertellen dat wetenschappers verschillend denken over evolutie en het ontstaan van diersoorten. Intelligent design werd nergens genoemd, maar het was duidelijk dat die ‘theorie’ op de achtergrond meespeelde. De wet kreeg eerst een amendement dat de angel eruit haalde en werd vervolgens nog verworpen ook.
Niet alle tegenstemmers lieten zich leiden door verlichtingsidealen. Sommige mormoonse afgevaardigden vinden de ideeën achter intelligent design niet in overeenstemming met hun geloof en kiezen dan maar liever voor de scheiding van wetenschap en religie. Eén van hen zei: ‘God heeft geen ruzie met de wetenschap.’
Een praktisch bezwaar tegen de wet was dat men soortgelijke wetten voor honderden andere theorieën zou moeten aannemen: van kwantumfysica tot Freud. Overal is tenslotte discussie over mogelijk.

Amerikaanse tegenstanders van intelligent design hebben opgelucht gereageerd. ‘Als de creationisten zelfs in zo’n conservatieve staat als Utah niet kunnen winnen, dan krijgen ze het erg zwaar’, zegt een tevreden woordvoerder van Americans United for Separation of Church and State in The New York Times. (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?