Terug naar overzicht

Nederlanders slimmer dan andere Europeanen?

Duitsers en Nederlanders zijn de slimsten van Europa: zij scoren gemiddeld 107 op een IQ-test. Belgen halen acht punten minder. Maar wetenschappelijk verantwoord zijn Belgenmoppen nog steeds niet.
De scores zijn in de publiciteit gekomen via de Britse krant The Times, die citeert uit een nieuw onderzoek van professor Richard Lynn van de Noord-Ierse University of Ulster. Jelte Wicherts, IQ-deskundige van de Universiteit van Amsterdam, plaatst er grote vraagtekens bij.

‘Lynn stelt de IQ-score gelijk aan intelligentie’, legt hij uit. ‘Dat doet bijna niemand meer. In 1952 scoorden Nederlandse dienstplichtigen twintig punten lager op een IQ-test dan in 1982. Waren ze vroeger dan zoveel dommer? Nee, de uitkomsten van de test zijn niet stabiel. Verder is de IQ-test sterk cultuurbepaald. Als je het niet gewend bent om zulke toetsen te maken, zul je bijvoorbeeld veel lager scoren.’
‘Lynn heeft dit onderzoek nog niet gepubliceerd, maar het zal de toets der kritiek waarschijnlijk niet doorstaan’, vermoedt Wicherts. ‘Eerder beweerde hij dat Afrikanen zwakzinnig zijn en mannen intelligenter dan vrouwen. Hij behoort tot een klein clubje academici met politiek zeer incorrecte ideeën. En zodra je kritiek levert op hun methodes, hullen ze zich in de mantel van Galileo: dan zeggen ze dat de wereld hun ideeën niet wil accepteren.’

Volgens Lynn hebben de verschillen in scores een genetische oorzaak. In koude streken zouden mensen grotere hersenen hebben. Wicherts: ‘Dat maakt zijn ideeën volgens mij ronduit racistisch.’ (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?