Terug naar overzicht

Rol IB-Groep bottleneck in leerrechtendiscussie

In een brief aan de Tweede Kamer kraakt staatssecretaris Rutte het rapport van adviesbureau Berenschot over de lastendruk van de nieuwe onderwijswet. VSNU en HBO-raad zijn niet onder de indruk van zijn argumenten. 
 
Universiteitenvereniging VSNU wil eigenlijk niet op de reactie van de staatssecretaris ingaan. Woordvoerder Aly Oldersma heeft geen zin in een welles-nietes discussie. ‘Berenschot heeft een feitelijk rapport geleverd over de bureaucratische meerprijs van leerrechten en de nieuwe wet op het hoger onderwijs. Wij zien weinig onderbouwing in Ruttes betoog.’ 
De staatssecretaris stelt dat de door Berenschot geraamde meerkosten – 45 miljoen euro extra per jaar – grotendeels niet voor rekening komen van de hogescholen en universiteiten omdat de IB-Groep voor veel zaken verantwoordelijk wordt. Zo informeert de beurzenverstrekker studenten over de hoeveelheid leerrechten die ze over hebben, en verdeelt hij de bekostiging die ze meenemen over de instellingen. 
HBO-raadvoorzitter Doekle Terpstra vindt het allemaal prachtig. ‘Maar als ik Rutte of zijn topambtenaren om harde garanties vraag over de rol van de IB-Groep, krijg ik die niet. Daardoor weten de hogescholen niet waar ze aan toe zijn. Waaraan het ligt, weet ik niet precies. Misschien is de IB-Groep er niet klaar voor, of zit men daar niet op de verantwoordelijkheid te wachten.’  

Donderdagmiddag debatteert de Tweede Kamer met Rutte over de leerrechten en het rapport. ‘Misschien dat er dan garanties komen’, zegt Terpstra. Maar goede hoop heeft hij niet. ‘Rutte heeft niet alert genoeg gereageerd op mogelijke problemen. Ik vrees dat de tegenstanders nu weer aan zet zijn en het dus langer gaat duren. Dat is zonde, want in principe is het hbo voorstander van leerrechten.’ (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?