Terug naar overzicht

Rutte getipt als opvolger Van Aartsen

Staatssecretaris Rutte lijkt samen met minister Kamp (Defensie) de voornaamste kandidaat om Jozias van Aartsen op te volgen als fractievoorzitter van de VVD. In dat geval zou kamerlid Bibi de Vries zijn plaats innemen op het ministerie van OCW.

Dat melden diverse media. Jozias van Aartsen trok vanmorgen zijn conclusies uit de nederlaag die de VVD leed bij de gemeenteraadsverkiezingen. Hij blijft wel actief in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Rutte geldt als het toptalent van de VVD, en was de afgelopen maanden actief als campagneleider van de partij. Daarin zette de regeringspartij zich vooral ferm af tegen de PvdA. Ondanks de slechte resultaten is de VVD tevreden over die strategie.
Als Rutte de overstap naar de Tweede Kamer maakt, zou dat de tweede tussentijdse transfer van de staatssecretaris zijn. Rutte werd in 2004 ingezet als staatssecretaris van onderwijs, nadat Annette Nijs het veld moest ruimen vanwege uitspraken over minister Van der Hoeven. Daarvoor was hij staatssecretaris van Sociale Zaken.

Bibi de Vries is tegenwoordig vice-voorzitter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer. Zij was tijdens het Tweede Kabinet Kok (1998-2002) onderwijswoordvoerder hoger onderwijs voor de liberalen. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?