Terug naar overzicht

Rutte kandidaat-partijleider VVD

Mark Rutte wil partijleider van de VVD worden. Als hij dit voorjaar daadwerkelijk gekozen wordt, is hij bereid af te treden als staatssecretaris om fractievoorzitter in de Tweede Kamer te worden.

De VVD kiest haar nieuwe leider nog voor de zomer op haar partijcongres. Tot die tijd blijft het onduidelijk of en door wie Rutte wordt opgevolgd als staatssecretaris van hoger onderwijs. Zelf houdt hij rekening met een voortijdig vertrek. ‘Ik hoop dat meer mensen zich kandidaat stellen. Maar vanuit de partij komen inderdaad geluiden dat de partijleider beter ook fractieleider kan zijn, dus ik ben dan bereid om over te stappen.’

Voor de ontwikkelingen in het hoger onderwijs is de leiderschapsvraag in de VVD belangrijk omdat Ruttes nieuwe wet op het hoger onderwijs inclusief het leerrechtenvoorstel nog in de steigers staat. De HBO-raad heeft daarom al laten weten het ‘bestuurlijk onverantwoord’ te vinden als Rutte overstapt naar de Tweede Kamer. Voorlopig is kamerlid Willibrord van Beek fractievoorzitter.

Omdat Rutte bij de vorige verkiezingen hoog op de VVD-lijst stond, kan hij moeiteloos terugkeren als kamerlid. Een ander moet dan wel zijn of haar plek opgeven. Bibi de Vries zou de belangrijkste kandidaat zijn om Ruttes plaats op het departement in te nemen. De Vries was tot het aftreden van Van Aartsen vice-voorzitter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer. Tijdens het tweede kabinet Kok (1998-2002) was ze woordvoerder hoger onderwijs voor de liberalen.
Overigens zou een overstap naar de Tweede Kamer de tweede tussentijdse transfer van staatssecretaris Rutte zijn. Hij werd in 2004 ingezet als staatssecretaris van onderwijs, nadat Annette Nijs het veld moest ruimen. Daarvoor was hij staatssecretaris van Sociale Zaken.

Jozias van Aartsen trok gistermorgen zijn conclusies uit de nederlaag die de VVD leed bij de gemeenteraadsverkiezingen. Hij blijft wel actief in de Tweede Kamer. Overigens was Rutte de afgelopen maanden actief als campagneleider van zijn partij. Daarin zette de VVD zich vooral ferm af tegen de PvdA. Ondanks de slechte resultaten zijn de liberalen tevreden over die strategie. (TdO/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?