Terug naar overzicht

‘Sterke daling Erasmus-studenten in 2007’

Het aantal Erasmus-studenten zal dalen van 170 duizend naar 140 duizend per jaar. Dat voorspelt de groene fractie in het Europese parlement op grond van de voorgenomen bezuinigingen op het EU-budget.

‘Eurosceptici vonden dat de begroting van de Europese Unie verlaagd moest worden’, zegt Kathalijne Buitenweg, europarlementariër voor GroenLinks. ‘Het budget dreigt nu inderdaad lager te worden. Dat heeft enorme consequenties, bijvoorbeeld voor de mobiliteit van studenten.’

De EU zou graag bereiken dat steeds meer studenten een poosje in het buitenland studeren, maar met dit budget lukt dat niet, voorspellen de groenen. Terwijl de Europese onderwijsambities helder zijn. ‘De voortgang wordt niet belemmerd door de onderwijsministers, maar door de ministers van financiën’, aldus Buitenweg.

Internationaliseringsorganisatie NUFFIC is blij met de noodkreet van GroenLinks, maar wil het probleem wel nuanceren. Hanneke Teekens, directeur van de afdeling internationalisering: ‘Aanvankelijk zou het totale budget voor het Erasmus-programma omhoog gaan en de beurs verruimd worden van zo’n 150 naar 250 euro per maand. Als het eerste nu niet gebeurt, maar het tweede wel, dan kan Europa inderdaad minder Erasmus-beurzen verstrekken. Wat dat betekent voor de mobiliteit van studenten, weten we niet. Misschien zeggen de studenten: ik ga toch, ook als ik geen beurs krijg.’

Dat is mogelijk, zegt Buitenweg. ‘Maar dat betekent dan dat vooral welgestelde studenten in het buitenland kunnen studeren. Dat lijkt me niet de bedoeling.’ Buitenweg is van plan tegen de voorgestelde EU-begroting te stemmen. Ze verwacht echter niet dat een meerderheid van het parlement met haar mee zal gaan. (BB/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?