Terug naar overzicht

Vertrek staatssecretaris Rutte op losse schroeven

Het hoger onderwijs is nog niet van staatssecretaris Rutte af. Minister Verdonk heeft verrassend laten weten dat ze zich mogelijk toch kandidaat stelt voor het lijsttrekkerschap van de VVD.
Na het terugtreden van VVD-leider Jozias van Aartsen, drie weken geleden, zei Verdonk dat ze niet beschikbaar was voor het lijstrekkerschap en dat er voldoende goede kandidaten waren. Maar in een interview met Radio 1 kwam de populaire VVD-politica daar vanochtend op terug. De druk om zich alsnog kandidaat te stellen is naar haar zeggen zo groot geworden dat ze dit nu serieus gaat overwegen. Woensdag zal ze uitsluitsel geven, na intensief overleg met haar gezin en partijleden.
Staatssecretaris Rutte zei op Radio 1 blij te zijn met haar kandidatuur. ‘We gaan leuke weken van discussie tegemoet.’ Verdonk heeft volgens hem het volste recht om op haar eerdere beslissing terug te komen. ‘Rita is niets aan mij verplicht.’

Anders dan Rutte, kan Verdonk na haar eventuele verkiezing geen fractievoorzitter in de Tweede Kamer worden, omdat ze niet op de kieslijst stond. Ze zal haar verkiezingscampagne dus moeten voeren als minister van Vreemdelingenzaken en Integratie, en lid van het kabinet Balkenende.

Op 31 mei wordt tijdens het VVD-congres bekend wie de nieuwe lijstrekker wordt. Behalve voor Rutte en Verdonk kunnen de partijleden ook kiezen voor kamerlid Jelleke Veenendaal. (HC/HOP)

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?